OHJELMA

Aikataulu
18:00 Ovet
18:00 mammantytöt!
18:30 Farandi

19:00 Suoralähetys alkaa
19:00 Antti Paalanen (pieni lava)
Palkinnon jako: Vuoden tulokas
19:20 Tuuletar (iso lava)
Palkinnon jako: Risteys-palkinto, Vuoden kansainvälistyjä
20:00 J-P Piirainen (pieni lava)
20:15 Maria Kalaniemi ja Timo Alakotila (iso lava)
Palkinnon jako: 
Vuoden tanssintekijä, Vuoden tuottaja
20:55 Hilja Grönfors Trio (pikkulava)
21:05 Ote tanssiteoksesta Kyllikki (iso lava)
Palkinnon jako: 
Vuoden kansanmusiikkitekijä, Vuoden artisti
21:30 Frigg (iso lava)
22:00 kaikille yhteinen katrilli

Tavastialla on esillä kuvanveistäjä Tapani Kokon teoksia ja pikkulavan Kuukkeliparven on tehnyt Kolarilainen ITE-taiteilija Jukka Säntti.

Esiintyjäkuvaukset alla. 

Antti paalanen

Kansanmusiikin sielun veljeksi tituleerattu Antti Paalanen on keikkaillut viime vuosina sooloartistina laajasti ulkomailla mm. Japanissa, Kanadassa, Venäjällä ja muissa Euroopan maissa.

Paalanen oli ehdolla Meluta -sooloalbumin teoksillaan vuoden 2016 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon sekä vuoden 2015 Teosto-palkinnon saajaksi.

Hän on valmistunut musiikin tohtoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta ja työskennellyt muusikkona ja säveltäjänä lukuisten eri kansanmusiikkiyhtyeiden sekä tanssi- ja teatteriproduktioiden parissa.

Antti Paalanen on ehdolla Vuoden kansainvälistyjäksi.

www.anttipaalanen.com

Farandi

Farandi on kuuden muusikon yhteensulautuma Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Belgiasta ja Iso-Britanniasta. Farandilaisia yhdistää rakkaus pohjoismaiseen kansanmusiikkiin ja kiinnostus tutkia, mitä se on. Kiertäessään Pohjoismaita he ovat keränneet ohjelmistoonsa vanhoja perinteisiä melodioita sekä säveltäneet uutta musiikkia eri Pohjoismaiden inspiroimina. Instrumentaatio kolme avainviulua, poikkihuilu, säkkipillit ja haitari luo soundin, jollaista ei ole aikaisemmin kuultu.

Amazing sound” (Emilia Amper)

Transparent ocean orchestra” (Olof Misgeld)

www.farandiband.com

Frigg

”Massiivista svengiä ja energiaa, voimallista taituruutta, kaunismuotoista ja kekseliästä…”

Näitä kuvauksia käytti journalisti-muusikko Andrew Cronshaw merkittävimpiin kansainvälisiin maailmanmusiikkijulkaisuihin lukeutuvassa fRoots-lehdessä arvioidessaan Frigg-yhtyeen debyyttialbumia vuonna 2002. Nyt jo lähes kahdenkymmenen vuoden ikään ehtinyt septetti on kerännyt vuosien saatossa vertaistaan hakevan ansioluettelon, ja noussut maamme kansainvälisesti tunnetuimmaksi uuden kansanmusiikin superyhtyeeksi.

Frigg voitti ensimmäisessä Etnogaalassa 2017 Vuoden kansainvälistyjä – palkinnon.

frigg.fi

Hilja Grönfors trio

Syviä tunteita ja vahvaa heittäytymistä. Hilja Grönfors trio on ydinryhmä isommasta  Latso Dzinta kollektiivista, joka julkaisi keväällä 2018 kolmannen albuminsa Katta ame aavaa? Mistä tulemme? Jo toista vuosikymmentä suomalaisen romanimusiikin lähettiläinä usealla mantereella keikkaillut yhtye on kuulu hetkessä elävistä, tunnelmallisista keikoistaan. Trion soinnissa Hiljan romanielämän koulima ilmaisu saa tuekseen kitaristi Valtteri Bruunin jatsilliset otteet sekä haitaristi Kiureli Sammallahden intialaiset vaikutteet. Yhtyeen ohjelmisto koostuu perinteisistä suomalaisista romanilauluista, joita Hilja on elämäntyönään kerännyt, sekä Hiljan omista sävellyksistä.

www.globalmusic.fi/fi/Hilja-Gronfors

J-P Piirainen

J-P Piirainen on Joensuun kasvattama kitaristi ja säveltäjä. Kitaravirtuoosiksi tunnustettu Piirainen on vienyt kitaran soittamisen uusiin äänimaailmoihin ja hänen musiikkiaan on kuvailtu uniikiksi seokseksi pohjoismaista kansanmusiikkia ja modernia kitaramusiikkia joista syntyy käsite Nordic Guitar Music.

Hänen uusi albuminsa “Twined” julkaistiin 11.10.2017. Hyviä arvosteluja kerännyt levy yhdistää pohjoismaisen perinteeseen jazzin, bluesin ja flamencon sävyjä.

Viime aikoina hän on tehnyt yhteistyötä mm. kantelevirtuoosi Maija Kauhasen, beatboxaaja ja laulaja Venla Ilona Blomin (Tuuletar), kitaristi Petteri Sariolan, flamencokitaristi Joonas Wideniuksen ja Tallari-yhtyeen kanssa.

www.jppiirainen.com

Kyllikki

Kyllikki on tanssiteos suomalaisen naisen ruumiin historiasta ja seksuaalisuudesta, jossa Impivaaran neidot käyvät vuoropuhelua Y-sukupolven naisten kanssa.

Koreografi Hanna Poikela kysyy: kumpi oli ensin?
Muna vai kana, sota vai seksi, hurma vai harmaa arki?

Kyllikki tanssii kaikille, jotka pohtivat naisen kehoa ja siihen liittyviä odotuksia ja toiveita, viettejä ja haluja. Kyllikki soi heille, jotka haluavat ymmärtää ja tukea kanssakulkijaa.

Teoksen ohjaaja Hanna Poikela on ehdolla Vuoden tanssintekijäksi. Teoksesta nähdään Etnogaalassa katkelma.

www.jojo.fi/teoskuvaus-kyllikki?s=europium

mammantytöt!

mammantytöt! yhtyeen loppuvuodesta 2017 ilmestynyt esikoisalbumi Glitter & Trad. hurmasi kuulijat kimaltavalla perinteentulkinnallaan. Vilma Jääskeläisen ja Laura Petäjän muodostaman duon kappaleet kertovat tarinoita etäsuhteen raastavuudesta, flirttailusta ja juhlimisesta niin exän kuin hämärän lontoolaisen tyypin kanssa.

Harmoonin, viulun, sellon ja kontrabasson vuorotteleva yhteissointi sekä laulu- ja vihellysharmoniat tarjoavat heleän rouheaa huumorilla höystettyä uutta kansanmusiikkia.

mammantytöt! on ehdolla Vuoden tulokas-kategoriassa.

Maria Kalaniemi vieraineen

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän  on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on noussut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi.

Kalaniemi esiintyy Etnogaalassa soolona sekä Timo Alakotilan kanssa

www.mariakalaniemi.com

Timo Alakotila on maamme kysytyimpiä muusikoita. Hän vaikuttaa tällä hetkellä useammassa yhtyeessä, kuten JPP, Nordik Tree, Troka, May Monday, Tango-orkesteri Unto, Pianoilla-duo, Psalttamus sekä T for Three sekä Maria Kalaniemen yhtyeet.  Hän on toiminut myös taiteellisena tuottajana, muusikkona, säveltäjänä ja sovittajana noin 200 levyllä mm. edellä mainittujen kokoonpanojen kanssa. Alakotilan laaja sävellystuotanto koostuu konsertoista, runsaista sovituksista, musiikkinäytelmistä ja tanssiesityksistä. Sävellyksiä ovat esittäneet mm. BBC:n sinfoniaorkesteri, UMO, Tapiola Sinfonietta, Australian kamariorkesteri ACO.

www.timoalakotila.com

Tapani Kokko

Tapani Kokko (s. 1969) on orimattilalainen kuvanveistäjä. Pudasjärveltä lähtöisin oleva taiteilija tuli tunnetuksi jo opiskeluaikoinaan ronskeista ja räväköistä puuveistoksistaan. Aiheina ovat usein ihmishahmot, joissa kukkii huumori ja seksuaalisuus. Kokko työstää veistokset moottorisahalla ja viimeistelee ne kirkkain värein, joskus yhdistellen vaikkapa pitsejä ja koristeellisia kankaita. Kokko tekee myös kolmiulotteisia maalauksia ja veistosreliefejä.

Tapani Kokon veistoksia on tänä vuonna mukana Etnogaalassa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa.

Tuuletar

Tuulettaren vocal folk hopiksi kutsutussa musiikissa suomalainen kansanperinne, globaalit musiikilliset vaikutteet ja urbaani nykymusiikki kohtaavat toisensa tuoreella ja ennakkoluulottomalla tavalla.

Tuulettaren debyyttialbumi voitti vuoden 2017 Etno-Emma palkinnon ja siitä saakka yhtye on esiintynyt ahkerasti ympäri maailmaa.

Yhtyeen musiikkia on esitetty mm. HBO:n Game of Thrones-trailerissa, Ruotsin kuninkaallisille, Suomen presidenttiparille ja tuhatpäisille festivaaliyleisöille kolmella mantereella. Tuuletar julkaisee uuden albumin keväällä 2019.

Tuuletar on ehdolla Vuoden kansainvälistyjäksi sekä Vuoden kansanmusiikkitekijäksi.

tuuletar.com