
OHJELMA – PROGRAM
Aili Järvelä, Compañía Kaari & Roni Martin, Enkel, Helsinki-Cotonou Ensemble, Amanda Kauranne, Jouko Kyhälä, Paula Huhtanen
Illan esiintymisten aikataulu (pienet muutokset aikataulussa mahdollisia)
Klo 18.00 ovet aukeaa
Klo 18.30 Tanssiin kutsu! – Kansanomaisten tanssien teemavuoden avaustanssit
Klo 19.00 suoralähetys Areenassa sekä Radio Ylen 1:ssä alkaa
Klo 19.00 Amanda Kauranne (pikkulava)
Palkinnon jako: Vuoden Kansanmusiikkitekijä
Klo 19.20 ENKEL (iso lava)
Palkinnon jako: Vuoden kansainvälistyjä, Vuoden tanssintekijä
Klo 20.10 Compañía Kaari & Roni Martin (iso lava)
Palkinnon jako: Vuoden ilmiö, Risteys-palkinto
Klo 21.05 Aili Järvelä (pikkulava)
Palkinnon jako: Vuoden tulokas, Vuoden artisti
Klo 21.40 Helsinki-Cotonou Ensemble (iso lava)
Klo 22.10 Katrilli
Etnogaalan livefanfaarit soittaa Jouko Kyhälä.
Tavastialla on esillä ITE-taiteilija Paula Huhtasen töitä.
AILI JÄRVELÄ
Kaustislaislähtöinen Aili Järvelä tunnetaan ennen kaikkea monipuolisena musiikin tekijänä ja sielukkaana tulkitsijana. Järvelä inspiroituu vapaudesta soveltaa jo lapsuu-dessa omaksumiaan perinnemusiikin tyylejä uusiin sävelmaailmoihin. Tätä hän toteuttaa myös vuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana julkaistavalla ensimmäisellä soololevyllään, jossa kaustislainen kansanlaulutraditio ja Järvelän juureva lauluntekijyys kohtaa tämän päivän indie-estetiikan.
Tällä hetkellä Järvelä työskentelee muun muassa Vesalan ja Matti Johannes Koivun yhtyeissä, tekee uutta soolo-ohjelmistoa ja opettaa Näppärikursseilla aina kun ehtii. 2019 Järvelälle myönnettiin Taiteen Edistämiskeskuksen yksivuotinen taiteilija-apuraha ja hän on myös Etnogaalassa ehdolla Vuoden kansanmusiikkitekijä -palkinnonsaajaksi.
EN: Born in Kaustinen, Aili Järvelä combines the characteristic folk singing tradition of her birthplace with contemporary indie aesthetics. Her first solo album will be released in 2019.
SE: Aili Järvelä kommer från Kaustby och kombinerar i sin egen musik folksångstraditionen från Kaustby med dagens indieestetik. Hennes första soloalbum utkommer 2019.
Photo © Ulla Nikula.
AMANDA KAURANNE
Amanda Kauranne on laulaja ja lyömäsoittaja, joka ammentaa arkistojen aarteistosta ja luo se pohjanaan rohkeaa taidetta nykyhetken ilmiöistä. Häntä kiehtoo ihmisäänen moninaisuus, perinteen rikkaus ja kansanlaulajan mahdollisuus elää vuosisataisessa laulujen ketjussa. Viime aikoina hän on työstänyt monitaiteisia projekteja, joissa tutkitaan kansanmusiikin naiskuvaa ja tasa-arvokysymyksiä, omia juuria sekä ihmisen suhdetta luontoon.
”Elämässä tarvitaan juuria ja siipiä! Kansanmusiikilla on mielestäni ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa, koska siinä soi historia – sen viisaus ja painolasti – ja se elää aina tätä päivää. Millaisia lauluja laulaa nyt luodaksemme parhainta mahdollista tulevaisuutta?”
EN: Amanda Kauranne is a singer and percussionist who draws inspiration from archive treasures to create bold art about this day and age. She has recently been developing a multi-disciplinary art project that explores the status of women in folk music, issues of gender equality, her own roots, and our relationship with nature.
SE: Amanda Kauranne är sångare och slagverkare, som gräver bland arkivens skatter och utgående från dem skapar modig konst om fenomen i dagens värld. På sista tiden har hon arbetat med tvärkonstnärliga projekt som utforskar folkmusikens kvinnobild och jämställdhetsfrågor, de egna rötterna samt människans förhållande till naturen.
Photo © Pietari Purovaara
Compañía Kaari & Roni Martin
Compañía Kaari & Roni Martin on Etnogaalassa 2019 Vuoden tanssintekijä -palkitun koreografi ja tanssija Kaari Martinin sekä muusikko-säveltäjä Roni Martinin perustama monikulttuurinen ja kansainvälinen ryhmä, jonka riveissä on vuosien mittaan nähty taiteilijoita 20 eri maasta. Tanssia, musiikkia ja visuaalisia elementtejä yhdistävän ryhmän tyylin juuret ovat flamencon rytmeissä ja muodoissa. Compañia Kaari & Roni Martinin on saanut sekä kotimaista että kansainvälistä tunnustusta ja on nyt vieraillut 15 eri maassa.
Etnogaalassa ryhmä esittää osan teoksestaan KILL Carmen sekä Pentti Saarikosken runon Hullun miehen hevonen.
Tanssijat: Mariana Collado, Carlos Chamorro ja Kaari Martin.
Erno Haukkala – sousafoni, pasuuna
Samppa Leino – sousafoni, tenorisaksofoni, trumpetti
Antero Priha – trumpetti
Henrik Perelló – viulu
Roni Martin – sähkökitara ja laulu
Karo Sampela – perkussiot
Victor Carrasco – flamencolaulu
Juan Antonio Suárez “Cano” – flamencokitara
Pablo Suárez – rhodes
EN:Choreographer and dancer Kaari Martin´s and composer-musician Roni Martin´s Compañía Kaari & Roni Martin is a multicultural and international group of artists, rooted in the rhythms and forms of flamenco.
SE: Koreografen-dansaren Kaari Martins och kompositören-musikern Roni Martins Compañía Kaari & Roni Martin är en multikulturell och internationell konstnärsgrupp med sina rötter i flamencons rytm- och formspråk.
Photo © Kim Laine.
ENKEL
ENKEL on rohkea, herkkä ja hersyvä neljän naisen pelimannibändi, jonka ohjelmisto koostuu sadan vuoden takaisista ja tuoreemmista perinnehiteistä. Musiikilliset teemat vaihtelevat heinälatoromantiikasta sanallisiin ja sanattomiin rakkauslauluihin ja riipivästä ikävästä hikiseen hiihtokilpaan. Yhtyeen otteessa yhdistyvät luova hulluttelu ja syvä kunnioitus perinnettä ja omaa pelimanniutta kohtaan.
ENKELin molemmat albumit We Are ENKEL (2018) ja Pappilan hääyö (2016) valittiin ilmestyessään Vuoden kansanmusiikkilevyiksi. Yhtye on esiintynyt laajasti erilaisilla estradeilla Suomessa ja muualla Euroopassa.
Leija Lautamaja – 2,5-rivinen haitari, laulu
Miia Palomäki – 2,5-rivinen haitari, laulu
Maija Pokela – kantele, laulu
Iida Savolainen – alttoviulu, laulu
EN: ENKEL is a bold, sensitive and energetic four-woman band whose repertoire consists of a mix of centuries-old as well as contemporary traditional folk hits.
SE: ENKEL är en modig, känslig och energisk spelmansgrupp bestående av fyra kvinnor. Repertoaren består av hundra år gamla och mer färska traditionshitlåtar.
Photo © Jimmy Träskelin.
HELSINKI-COTONOU ENSEMBLE
Helsinki-Cotonou Ensemble on helsinkiläisen kitaristi Janne Halosen ja beniniläisen lyömäsoittaja/laulaja Noël Saïzonoun luotsaama kahdeksanhenkinen yhtye.
Projekti sai alkunsa, kun Halonen, rumpali Juha Räsänen ja basisti Sampo Riskilä matkustivat Beniniin, Länsi-Afrikkaan 2012. Sittemmin HCE on esiintynyt 16 eri maassa ja julkaissut neljä albumia. Yhtyeen musiikki on yhdistelmä beniniläisiä Voodoo-rytmejä, afrobeatia, jazzia, funkkia ja tarttuvia melodioita.
EN:Helsinki-Cotonou Ensemble is an eight-man band, fronted by Finnish guitarist Janne Halonen from Helsinki and percussionist-singer Noël Saïzonou from Benin. The collaboration started in 2012 when Halonen, drummer Juha Räsänen and bass player Sampo Riskilä travelled to Benin in West Africa.
SE: Helsinki-Cotonou Ensemble är en åttamannaensemble med gitarristen Janne Halonen från Helsingfors och slagverkaren/sångaren Noël Saïzonou från Benin som frontmän. Projektet fick sin början då Halonen, trummisen Juha Räsänen och basisten Sampo Riskilä reste till Benin i Västafrika 2012.
Photo © Eetu Linnankivi.
Jouko Kyhälä

Jouko Kyhälä on ensimmäinen huuliharppu pääsoittimenaan Sibelius-Akatemiasta maisteriksi valmistunut ja sittemmin myös tohtoroitunut, huuliharpputohtoriksi. Hänet tunnetaan parhaiten huuliharppuyhtye Svängin vetäjänä, mutta hän keikkailee ahkerasti soolona ja yhdessä useiden muiden artistien ja ryhmien kanssa. Kyhälä toimii lehtorina Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kansanmusiikin aineryhmässä.
EN: Dr Jouko Kyhälä is first ever student who graduated from Sibelius Academy wiht harmonica as main instrument. Later he did an Artistic Doctoral study on harmonica. He is best known as leader of the Harmonica Quartet Sväng, but is also giving solo and duo concerts with other artists as well groups. Kyhälä is lecturer at Folk Musci Department of Sibelius Academy.
SE:
Paula Huhtanen
Paula Huhtanen on ITE-taiteilija Sarkolan kylästä Nokialta. Lapista lähtöisin oleva taiteilija julistaa ”iloismia”, joka purkautuu värikkäinä maalauksina ja kollaaseina. Maalaukset löytävät paikkansa myös uniikeissa esineissä ja asusteissa. Etnogaalassa Huhtanen on mukana värikylläisin maalauksin. Pääteos kantaa nimeä Etno, rauha ja rakkaus. Gaalavieras voi istahtaa koristeelliseen nojatuoliin ja ottaa itsestään kuvan iloismin interiöörissä. Paula Huhtasen taidetta on mukana Etnogaalassa yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa ja osana ITE-taiteen juhlavuotta 2020. MSL on valinnut Huhtasen Vuoden ITE-taiteilijaksi.
EN: Paula Huhtanen is an ITE artist based in the village of Sarkola in Nokia, originally from Lapland. She promotes “joyism”, which erupts in her colourful paintings and collages. Her paintings even find a canvas on unique objects and accessories. Huhtanen is exhibiting her colourful paintings at the Ethnogala. The main work is called Ethno, Peace and Love. Gala guests can sit down in a decorative armchair and take a selfie in the joyistic interior. Paula Huhtanen’s art exhibition at the Ethnogala is arranged in collaboration with the Association for Rural Culture and Education, and it is part of ITE Art Jubilee Year 2020. The Association named Huhtanen ITE Artist of the Year.
SE:
Photo @ Ursula Kuula
Tanssiin kutsu!

Vuoden 2020 kansanmusiikin ja kansantanssin yleisteema on “Tanssiin kutsu!“. Kansanomaisessa paritanssissa elävä ruumiinperintö linkittyy osittain katkeamattomana yli 200-vuoden taakse. Sottiisit, jenkat, valssit, masurkat, polskat ja polkat ovat tänä päivänä arvokasta kansallista kulttuuriperintöä, jota on jaettu sukupovikerrostumissa keholta toiselle. Tanssilajien ytimessä on saumaton vuorovaikutus tanssin ja musiikin välillä. Kansanomaisessa paritanssissa tekijyys ja tanssin omistajuus kuuluvat tanssijoille itselleen. Tämän vuoksi tanssi saa elinvoimansa muuntelusta ja vapaasta viennistä. Jokaisella tekijällä on oma jalanjälkensä tai tyylinsä, jota sovitetaan tanssitilanteessa saatuihin impulsseihin.
Kansanomainen tanssiasento kääntyy tyypillisimmillään sisäänpäin. Tanssi pyrkii ensisijaisesti kahdenvälisyyteen mieluummin kuin esittävyyteen. Askelissa, liikkeissä ja tanssiotteissa funktionaalisuus on keskiössä, ja koristeet sekä muut ulkoiset elementit tulevat mukaan hienovaraisina mausteina.
Etnogaala 2020 lämmitetään sisään paritanssin keinoin. Jokainen gaalavieras saa liittyä mukaan tanssin pyörteeseen ja tuoda oman tanssijalanjälkensä yhteiselle alustalle. Koskettaa, ruumiillistaa, kuunnella, ehdottaa, kysyä, hengästyä ja hullaantua – siinäpä avainverbit onnistuneeseen Etnogaalaan.
Lämppäreinä mm. Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläät, Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajakoulutus, Santasportin tanssijakoulutus, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmän opiskelijoita sekä Centria ammattikorkeakoulun musiikkipedagogi-opiskelijoita. Tanssien loppusoiton ilmoille kajauttaa huuliharppuvirtuoosi Jouko Kyhälä.
EN:
SE:
Photo @ Jukka Heinämäki